│ Telefon: +36-30/829-1879 │ Email: kapcsolat@krdatemarketinged.hu

4 tipp egy kezdő vállalkozó számára

Szerző: admin Közzétéve:

Egy kezdő, de még egy pár éves tapasztalattal rendelkező vállalkozó élete sem könnyű, hiszen a saját céget folyamatosan fejleszteni szükséges ahhoz, hogy az hosszabb távon fent tudjon maradni. Egy kezdő vállalkozó sokszor követ el hibát, azonban ezzel a cikkel talán segíthetek egy kicsit abban, hogy Te ne kövesd el ezeket. Összeszedtem tehát pár ötletet, amiből profitálni tudsz!

1. tipp: Mindig koncentrálj egy adott célra!

Sose jó, ha úgy indulsz neki a vállalkozásodnak, hogy “majd lesz valami”. Ha valóban el szeretnél érni egy bizonyos célt, ahhoz bizony időre és energiára lesz szükséged. Nem jó megoldás sok felé szakadni, de az sem célravezető, ha nincs semmi, amiért harcolsz, ami előre tol téged. Ha túl sok a feladatod, akkor nem leszel képes fókuszálni, annak pedig szinte biztosan bukás lesz a vége. Az viszont csalódáshoz vezethet.

Először tehát találj magadnak egy célt. Gondold át, hogy mi az, amivel hosszabb távon szeretnél foglalkozni, amihez tényleg értesz, amiben valóban sikeres lehetsz. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit csinálnál mindennap boldogan, mi az a dolog, amivel még a szabadidődben is szívesen foglalkozol.

Egy vállalkozást nem kell örökké csinálni, de jó, ha egy biztos alapot ad a számodra, amire építkezni tudsz. Éppen ezért nem árt rövidebb és hosszabb távú célokat megfogalmaznod magadban, csak így leszel képes előrébb jutni.

Én kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy csak dolgoztam és dolgoztam, viszont nem tudtam, hogy merre szeretnék haladni. Később rájöttem, hogy így hamar ki fogok égni, muszáj lesz úgy alakítanom a feladataimat, a munkámat, hogy abból profitálni tudjak. Azóta mindig volt egy-egy kisebb célom, ami pár hónap alatt el tudtam érni, de már előre kitaláltam, hogy hol szeretnék tartani 1-2 vagy akár 5-10 év múlva.

2. tipp: Ne csak a pénz motiváljon!

Ha kezdő vállalkozó vagy, akkor még nem látod tisztán a helyzetet. Csak azt tudod, hogy ezzel végre pénzt tudsz keresni, juthatsz végre egyről a kettőre. Azonban, ha csak a pénz motivál, akkor pár hónap alatt bele fogsz unni, főleg, ha még nem is igazán szereted a munkádat. Egy idő idő után már nem fog motiválni a pénz, ráadásul egyre jobban fogod hajkurászni a lehetőségeket, hogyan tudsz még többet keresni.

Kezdő vállalkozó: Sok munka = kevés szabadidő

Ez amúgy szépen hangzik, viszont a több pénz, több munka, jóval kevesebb szabadidő. Én már valahol az elején megtanultam, hogy hiába keresek többet, mint alkalmazottként, ha egyszer nem tudom elkölteni.. Mindig az volt bennem, hogy nem hagyhatom ott a munkámat még egy hétvégére sem. Meg kellett találnom a középutat. Ki kellett derítenem, hogy van lehetőségem pénzt keresni, de közben ki is tudjam élvezni annak a gyümölcsét, hogy azt csinálom, amit szeretek, akkor, amikor szeretném.

3. tipp: Minőségi és informatív tartalom

Főként a kreatív szövegírás területén rendkívül fontos, hogy már egy kezdő vállalkozó is ügyeljen a minőségi tartalomgyártásra. Nem véletlen, hiszen ezekkel a szövegekkel éred el a célközönségedet, ennek köszönhetően fognak majd rólad és a vállakozásodról beszélni.

Már a kezdetben érdemes létrehozni egy saját weboldalt, ahova folyamatosan fel tudod tölteni a referenciáidat, ahová releváns, érdekes, nem utolsó sorban értékes tartalmakat tölthetsz fel. Ugyanez fontos a közösségi médiában is, hiszen a növekedés érdekében nem engedheted meg magadnak azt, hogy az embereket túl sok felesleges információval lásd el.

Én pontosan így csináltam – kisebb-nagyobb hibákkal persze. Senki sem tudja tökéletesen elindítani a vállalkozását, de törekedhet rá. Első körben csak pár kisebb feladatot vállaltam a főállásom mellett, majd mivel megtetszett a munka, így nekiláttam elkészíteni a saját weblapomat.

Ennek lassan két éve, mindent saját magam csináltam, én találtam ki, így azért voltak kisebb hibák, de tudtam, hogy egy honlap nélkül esélytelen lesz több feladatra szert tennem. A minőségi tartalomgyártáshoz viszont csak a saját időmet kellett beletennem, abból viszont rengeteg elment, de egy cseppet sem bánom.

Fontos azonban, hogy mindenképpen járj utána mindennek, amit leírsz. Ne legyen irreleváns a szöveg, de a túl szakmai anyagokat sem fogadja be a közönség. Próbáld meg megtalálni a középutat ebben is.

4. tipp: Építs kapcsolatokat!

A legjobb megoldás, ha nem a levegőben indítod el a vállalkozásodat. Először igyekezz pár kapcsolatot kiépíteni, amire alapozni tudsz, amivel finanszírozhatod a megélhetésedet. Ettől kezdve, ha folyamatosan figyelemmel követed a munkalehetőségeket, akkor meg tudod mutatni, hogy addig a bizonyos pontig mit tettél le az asztalra. Referencia nélkül ugyanis sokkal kisebb eséllyel választanak ki egy munkára.

Nem számít, hogy milyen iparágban gondolkodsz, kulcsfontosságú, hogy legyen mire építened. Ha már van 1-2 támogatód, pár ismerősöd, partneri kapcsolatod, akkor akár már ajánlások útján is szerezhetsz magadnak ügyfeleket. Az egyre több együttműködésnek köszönhetően pedig nagyobb eséllyel érheted el azt a bizonyos célt, amit kitűztél magad elé.

Kicsiben kezdeni nem szégyen, én is így indultam el. Egy kisebb cég, pár apróbb munka, a többi pedig jött magától. Fontos viszont, hogy ezért meg kell dolgozni, küzdeni, akár munka és suli mellett is, viszont, ha nekem ment, akkor neked is sikerülhet.

Kategória: Vállalkozás

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük